Blog > Komentarze do wpisu

Jakie wino na wesele? Serwowanie win

Z myślą o gościach, którzy będą się bawić na naszym weselu, na pewno poza wszechobecną na weselach wódką, będą też wina. Na początek troche teorii, żeby lepiej poznać temat.

Wina dzieli się na: biełe, czerwone, różowe, zielone. Ponadto mogą być słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie.

Jak dobierać wino gronowe do potraw?
Zasada koloru - to najstarsza zasada dotycząca doboru win do dań, według niej białe wino podajemy do ryb, a czerwone do mięs.
Zasada podobieństwa - polega na dobieraniu win, które w jakiś sposób przypominają potrawę, np.; lekkie wino do lekkich dań, średnie wino do nieco pełniejszych potraw i pełne wino o dużym ekstrakcie do ciężkich dań.
Zasada przeciwieństwa - polega na wyszukiwaniu win o smaku i konsystencji, których nie posiada potrwa. Stosująć tą zasadę pilnujemy, by bogate i złożone wina towarzyszyły daniom prostym, a wina proste daniom wykwintnym.

W trakcie posiłku należy przestrzegać pewnego porządku w serwowaniu win: zaczynamy od win białych lub różowych lekkich i przechodzimy do bardziej treściwych i mocnych czerwonych.

Przykłady łączenia win gronowych:
- przed posiłkiem podaje się wina pobudzające apetyt, czyli aperitify, jak np. różnego rodzaju wermuty, wina gorzkie, jak Dubonnetlub St. Raphael, oraz wina południowe, jak porto;
- do przekąsek - wina białe wytrawne, jak francuskie bordoskie, np. Graves, lub alzackie - Sylvanerlub Knipperle, niemieckie - mozelskie, węgierskie - Rizlingi, gruzińskie - Cinandali, Gurdżuani, jugosłowiańskie - Traminec, Żilawka, rumuńskie - Feteascalub bułgarskie - Dimiat;
- do ryb i białego mięsa lub drobiu - wina stołowe białe półwytrawne lub półsłodkie, jak francuskie bordoskie np. Barsaclub Sauternesi burgundzkie - Chablis, niemieckie - reńskie, węgierskie - Tokaj Szamorodni lub Furmint, rumuńskie - Axente-Sever lub Rulanda lub jugosłowiańskie - Muskatni Silvanec, Zlatna Kapljica;
- do pieczystego lub dziczyzny - wina czerwone bordoskie z okręgu Medoc, np. Margaux, St. Estephe lub St. Emilion, burgundzkie - Pommard, Chambertin, węgierskie - Egri Bikaverlub Szekszardi, rosyjskie - Mukuzami, Napareuli, Matrasinskoje, bułgarskie - Gamza, Mavrud;
- do serów - wina czerwone pełne w smaku: burgundzkie, np. Cios de Yougeot, węgierskie - Egri Burgundi, chorwackie - Dingać;
do owoców, orzechów, ciast i deserów - wina słodkie, jak Haut Sauternes, tokaj, malaga, również południowe półsłodkie - madera lub porto;
- do sałaty i potraw z octem - wina się nie podaje!

Konsumpcja win owocowych
W przeciwieństwie do drogich win gronowych, wina owocowe krajowe są produktem stosunkowo tanim i rzadko spożywanym na przyjęciach oficjalnych lub calowych, a raczej przy mniej uroczystych okazjach. Czyżby...?

Zasady spożycia win owocowych są podobne do wyżej podanych, a mianowicie:
- wina białe wytrawne i półwytrawne podaje się do stołu na początku obiadu do przekąsek; wina te (szczególnie jabłkowe) powinny być dobrze ochłodzone - do temp. 6-8°C;
- wina białe półsłodkie (również półwytrawne) pasują do dań rybnych, temperatura spożycia, jak wyżej;
- wina czerwone wytrawne lub półsłodkie najlepiej podawać do pieczystego i dziczyzny: nie powinny być chłodzone, lecz spożywane w temperaturze pokojowej (16-18°C);
- wina słodkie i deserowe podaje się po posiłku, a więc do ciast i deserów; temperatura spożycia pokojowa;
- wina mocne typu madera lub portwein oraz ziołowe - wermuty podaje się przed posiłkiem jako aperitify lub w czasie podwieczorku z biszkoptem, migdałami, orzechami itp.; temperatura spożycia pokojowa lub nieco niższa (ok. 12°C); wermut może być także używany do zakrapiania wódki czystej lub też wzmocniony wódką spożywany jako bardziej wytrawny i mocny aperitif;
wina musujące lub gazowane podaje się przy wszelkiego rodzaju uroczystościach domowych, jak imieniny, śluby; powinny być dobrze oziębione, najlepiej do temp. 6°C.

Przy spożywaniu win owocowych można zwracać mniejszą uwagę na kształt kieliszków. O kieliszkach do win napiszę przy innej okazji.

wtorek, 04 marca 2008, shi-ann

Polecane wpisy

statystyka